Sosyal Medya Kullanımı Ve Hukuk

Her sosyal medya kullanıcısının hükümlü olduğu bazı şeyler vardır. Bunlar yaptıkları paylaşımlarda ve sosyal medyadaki faaliyetlerinde hukuka aykırı davranmamak ve ahlaki ilkeler çerçevesinde davranmaktır. Sosyal medya kullanıcıları kendilerine ve başkalarına karşı bir sorumluluk içerisindedirler. Kullandıkları platform içerisinde kimseyi rahatsız etmemek ve ahlak dışı paylaşımlar yapmamak en önemli kurallardandır. Ayrıca küfürlü içerik paylaşmamak ve başkalarını rahatsız edebilecek derecede paylaşımlarda bulunmamak gerekir. Sosyal Medya Platformları insanlar tarafından ciddiye alınmalıdır. İnsanlar uygulama içerisindeki faaliyetlerinin hukuki mecrada sıkıntı teşkil edebileceğinin bilincinde olmalıdır. Sosyal Medya Platformları her türlü içeriğin paylaşıldığı yerlerdir. Haber, eğitim, sağlık, eğlence gibi pek çok içerik bu uygulamalarda paylaşılıyor. Dolayısıyla böyle geniş mecralar suç işleme potansiyeli taşıyor. Akyazı Hukuk Bürosu olarak sosyal medya ve hukuk ile ilgili sorularınızın cevaplarını sizler için derledik

Sosyal Medyada Hakaretin Cezası

Sosyal medyada bir şahsın başkasının gururunu zedeleyecek şekilde yorum yapılması, paylaşılması, mesaj atılması veya bir kişiye küfürlü mesaj atılması suç olarak kabul edilmektedir. Bu suçlarında basit ve nitelikli olacak şekilde çeşitleri vardır. Sosyal medya içeriklerinde basit olarak kabul edilen suçların cezası 3 aydan 2 yıla kadar uzanmaktadır. Basit kabul edilen suç eğer istenirse adli para cezasına çevrilebilir. Para cezası da 1000 lira ile 5000 lira arasında değişmektedir. Sosyal medyada hakaretin davası da yaklaşık 6 ay sürmektedir. Bu süre içerisinde şikayet, zaman aşımı ve şikayetten vazgeçme gibi süreçler işlenir. İnternet ve sosyal medya hesabından ‘nitelikli suç’ işlenmesi durumunda da ilgili kişi en az 1 yıl, en fazla da 2 yıl ceza almaktadır. Suçun para cezasına çevrilebilmesi içinde suçun yüz kızartıcı ve kişiyi küçük düşürücü suçlar arasına girmesi gerekmektedir.

Sosyal Medyada Hakaret Sicile İşler Mi?

Sosyal medya üzerinden hakaret edildiği zaman ilgili kişi bu durumu mahkemeye taşırsa bu durum suçlunun siciline işler. Yani sosyal medyada hakaret edenler hakkında sabıka dosyası açılır. Bu durum hakaret suçu olarak kabul edilir ve şahsın siciline bu şekilde işler. Sicilin silinmesi ise mümkündür. Ancak dilekçe verilip sicilden silinse bile devlet arşivlerinde 5 yıl boyunca saklanacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.