Vasi Kimlere Olunur ?

Vasi, yaşı küçük olan ve reşit olmayan kişiler için yada zihinsel engelliliği bulunan kişiler için atanan yasal yetkililerdir. Ayrıca ergin olmayan kişiler içinde vasi atanabilir. Vasiler, hukuki olarak bütün şartları karşılamalıdırlar. Vasi olan kimse temsil ettiği kişinin mal varlığı yetersizse ücretini devlet hazinesinden talep edebilir. Devlette emek ve yönetilen parayı göz önünde bulundurarak vasinin ücretini belirler. Vasiler kişinin ailesinden tahsis edilebilirler. Yada mahkeme tarafından atanabilirler. Vesayet davasında hakimlik yapmaya çalışan kişiler ve kamu hizmeti yapma konusunda yasaklı olan kimseler vasilik yapamaz. Diğer yandan vesayet yapılacak kişiyle hasımlığı ve düşmanlığı bulunanlar vasi olamaz. Aynı zamanda vesayet yapılacak kişiden yaralanmaya çalışanlar da vasilik yapamaz. Ayrıca en az bir yıl hapiste yatmış kişiler içinde vasi talebinde bulunulabilir. Ve kendi işini göremeyen, bakıma muhtaç kişiler içinde vasi isteğinde bulunulabilinir.

Vasi Davaları Ne Kadar Sürer?

Vesayet davasının başlaması ve vasinin atanması ise yaklaşık 2 yıl sürmektedir. Bu süre içerisinde talep edilen vasi de değişebilir. Vesayet davası ise şu şekilde olmaktadır. Öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulur. Dava için nüfus kayıtları istenir. Daha sonra ise vasilik yapacak kişi ile vesayet altına girecek kişiler dinlenir. Vesayet altına alınacak kişi için sağlık raporu talep edilir. Eğer dava olumlu sonuçlanırsa belirli kişinin hakları vasi tarafından kısıtlanır ve sorumlulukları vasisine devredilir. Vasiliği üstlenen kişi vasilik yaptığı kişinin borçlarından sorumlu değildir ve ödeme zorunluluğu yoktur. Vasilik sadece kişinin sağlıklı karar veremediği konularda sorumluluğun bir başkası tarafından üstlenilmesidir.

Vasi Davasında Avukatın Önemi

Velayet davalarında avukatın bulunması vasi olmayı talep eden kişinin işini kolaylaştıracaktır. Avukatlar bu mahkemelerde vesayet altına girilmesi istenen kişinin durumundan bahseder ve neden vasi altında yaşaması gerektiğini anlatırlar. Ayrıca vasi olmayı talep eden kişinin bütün şartları karşıladığını, vasi olmaya herhangi bir engeli bulunmadığını ve vesayet altına girecek kişiyle herhangi bir sorunu olmadığını belirtirler. Önemli bir nokta ise vasilerin avukatlara vekalet verememesidir. Yani dava sürecinde vasiler ilgili konuyla alakalı avukatlara vekalet verip mahkemeye katılmama haklarını kullanamazlar. Vasi davasında Avukatın bulunması mahkemenin dava dosyasını daha ciddiye alınmasına sebep olacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.